2021. gadā Saldus novada jaunieši realizējuši 11 jauniešu iniciatīvas projektus

Jau trešo gadu Saldus novada jauniešu organizācijām un neformālajām grupām ir iespēja iegūt finansējumu savu ideju īstenošanai, piedaloties projektu konkursā „Jaunieši darbībā”. Šogad -2021.gadā, realizēti 11 jauniešu iniciatīvas projekti!

Projektos aptvertas dažādas jauniešiem aktuālas tēmas, īstenotas daudzveidīgas aktivitātes, veicināta piederība novadam, to iepazīstot un uzlabojot apkārtējo vidi. Jaunieši darbojušies un pavadījuši savu brīvo laiku lietderīgi, īstenojot projektus, mazinājuši COVID-19 izraisītās pandēmijas sekas. Par to, cik vērtīga pieredze bijusi projektu realizēšana, savās pārdomās dalās daži no īstenotājiem.

PIKC Saldus tehnikuma izglītojamo pašpārvalde, kas apvienojusies neformālajā grupā un īstenojusi projektu “Kalnsētas leģendas”, dalās ar savu pieredzi. “Projektu nolēmām rakstīt kā pašpārvaldes saliedēšanās aktivitāti, lai apgūtu jaunas prasmes un mēģinātu patstāvīgi darīt ko neierastu, nezināmu, lai pierādītu sev, ka mēs to spēsim veiksmīgi īstenot. Pati projekta pamatideja tika cilāta jau pirms mēs uzzinājām par šādu konkursu.” – saka projekta konsultante Māra Vāce . Pašpārvaldes kolektīvam attālinātajā mācību procesā projekts ir bijis nopietns pārbaudījums gan pienākumu dalīšanā,  gan atbildību deliģēšana, gan mērķu izvirzīšanā. Ko projekts pašpārvaldes kolektīvam devis? Ļoti vienkārši – pieredzi. M. Vāce atzīst, ka: “Tas ir tas, kas jauniešiem visvairāk trūkst, jo mums nebija nekāda saprašana kā veidot projekta pieteikumu, kā to reklamēt, utt. Tāpēc vislielākais ieguvums ir reāla saprašana kā veidot turpmākos jauniešu projektus.”  Projekta īstenotāji secina, ka svarīgi, lai pašiem patīk ideja, tad būs motivācija to realizēt!

Biedrības “Latvijas Mazpulki” projekta “Uzvara Tavās rokās” vadītāja Elīna Elza Kļava vēlas praktizēt projektu īstenošanu arī turpmāk, jautājot , ko deva šī projekta pieredze, jauniete atbild: “Šis bija pirmais realizētais projekts manā mūžā. Tas deva neiedomājamu pieredzi, jo tā bija pirmā prakse projektu veidošanas jomā. Tas bija arī darbs ar jauniešiem, kas man ir ļoti svarīgi, jo es vēlētos vispār dzīvē strādāt tieši ar pusaudžu un jauniešu vecuma grupu. Protams, kā jau katrā pieredzē, ir apdedzināti arī pirksti, un tas dod telpu jaunām pārdomām”.

Neformālās grupas “Sporto desmitie!” projekta “165 minūtes Saldū” vadītājai Loretai Kinčai šis arī bija pirmais projekts. Jauniete atzīst, ka projektu rakstīt pamudinājusi klases skolotāja, zinātniski pētnieciskā darba vietā: “Sākumā likās, ka tas būs vieglāk, bet nemaz tik viegli viss negāja. Es esmu piedalījusies neskaitāmos projektos kā dalībnieks, šoreiz vēlējos nedaudz pamainīt lomas un izjust, kā tas ir – rakstīt projektu pašam, izjust to atbildības un beigās arī gandarījuma sajūtu, kas ir pēc projekta īstenošanas. Šo pieredzi noteikti izmantošu nākotnē, kad rakstīšu nākamo projektu, mācīšos no kļūdām, lai katru nākamo projektu varētu rakstīt labāk.”

Projekts “Atpūties droši Draudzībā” bija neformālās grupas “Sporto Draudzībā” jauniešu otrais projekts, otro gadu projektā jaunieši paši rada ko paliekošu. Projekta darba grupas dalībnieki Oskars Homanis un Toms Sarģelis saka: “Ar projekta atbalstu mēs sakārtojam vidi mūsu ciematā, lai – gan mums, gan mazajiem brāļiem un māsām, būtu vieta, kur pasportot, atpūsties kopā.  Līdz tam mums nebija, kur spēlēt futbolu, kur svinēt svētkus, kur uzcept desas. Katrs no projektiem, kuros piedalāmies, sakārto kādu mazu daļiņu no idejas – sakopta un attīstoša vide ciemā Draudzība, kurā būt kopā, sportot un atpūsties. Mums tas ir nozīmīgi – mūsu vieta, netālu no mājām.”

Arī Annija Žunda vairākkārt, pēc pašas iniciatīvas raksta projektus, neformālās grupas “DRAMA QUEENS” sastāvā īstenots projekts “Spēles interesantākai pasaulei”. Arī Annija atzīst, ka: “Projekti noteikti dod neizmērāmu pieredzi un zināšanas, kas noder arī ikdienas dzīvē – sākot no mērķu formulēšanas un ideju apkopošanas, līdz plānošanai, komunicēšanai un pasākuma vadīšanai! Ikviens projekts, manuprāt, ir liels piedzīvojums pa kalniem un lejām, bet mērķis vienmēr ir sasniegt kalna virsotni, ceļā iegūstot pēc iespējas vairāk!”. Projekts lielā mērā bija vērsts uz COVID-19 radīto seku mazināšanu, Annija saka, ka neformālajai grupai bija būtiski īstenot tieši šo projektu, jo: “bija svarīgi atjaunot un uzlabot jauniešu komunikācijas prasmes, vēlmi iesaistīties un atgūt prieku un smaidu pēc Covid-19 pandēmijas”, ar projektu tas izdevies!

Saldus novada jauniešu organizāciju un neformālo grupu projektu konkursu „Jaunieši darbībā 2021” organizē biedrība „Saldus jauniešu balss” sadarbībā ar Saldus BJC struktūrvienību “Saldus jauniešu māja”, projekta „Saldus novads – Jaunieši darbībā” ietvaros. Maijā attālināti, neformālās mācību vadītājas Sintijas Lases vadībā, notika apmācības par to kā ideju pārvērst projektā, jauniešu iniciatīvas projekti īstenoti laikā no 2021. gada 14.jūnija līdz 20.septembrim. Lai atskatītos uz paveikto un analizētu projektu īstenošanas procesu, septembra nogalē noticis arī attālināts noslēguma pasākums projektu īstenotājiem, tā noslēdzot projektu īstenošanas ciklu.

Projektu “Saldus novads – Jaunieši darbībā” finansiāli atbalsta Saldus novada pašvaldības projektu fonds.

Informāciju sagatavoja
Laura Ūžele,
projekta vadītāja